Cilj predmeta je da student savlada znanja i veštine u oblasti hrane i ishrane jer su nutritivni faktori značajni za zdravlje i oboljevanje svih populacionih kategorija. Posebno će biti omogućeno da se sagledaju bolesti nepravilne ishrane koji predstavljaju savremeni javnozdravstveni problem.
Sadržaj predmeta
Teoretska nastava: Predmet se zasniva na izučavanju hrane i ishrane, njihovom uticaju na zdravnje i porastu javnozdrastevnih problema čija je etiologija u više od 30% povezana sa ishranom. Ishrana kao naučna disciplina ima svoju biološku, socijalnu i ekološku osnovu i bazira se na uticaju nutritivnih i nenutritivnih komponenti hrane na ljudski organizam. Danas pored konvencionalne hrane postoji i tzv. nova hrana, funkcionalna hrana i medicinska hrana koje su rezultat primene novih tehnologija i imaju terapeutsku primenu u rešavanju problema malnutricije kao javnozdravstvenog problema. Savremena malnutricija podrazmeva porast incidence hroničnih nezarazni bolesti kao što su gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, neki karcinomi, a koji istovremeno predstavljaju javno zdravstveni problem. Na drugoj strani i dalje su evidentni klasični nutritivi deficiti, posebno u obliku mikronutritivne malnutricije kao što je deficit joda, kalijuma, magnezijuma, selena. Kako bi se javnozdravstveni problemi u ishrani redukovali, potrebno je da se u proučavanje hrane i ishrane uključe vodeći autoriteti iz oblasti medicine, veterine, poljoprivrede, industrije, ekonomije, kao i zakonodavna tela koja istovremeno donose zakonske propise i kreiraju politiku hrane i ishrane.
Praktična nastava : Analiza zakonski regulisanih propisa koji se odnose na hranu i savremni način proizvodnje u cilju poboljšanja nutritivnog kvaliteta, zdravstvene bezbednosti i rešavanja javno zdravstvenih problema u vezi sa ishranom.
Osnovni cilj studijskog programa Master javnog zdravlja je priprema kompetentnih profesionalaca u oblasti javnog zdravlja koji će posedovati znanja i veštine potrebne za izvođenje javnozdravstvenih funkcija.